Procesul *Luethe*
*despre derularea procesului*

 

 

 

 

 

 

Pregatirea cofermentatelor (materiei prime)

Pâna la intrarea în proces materia prima este supusa, în functie de natura ei, unor prelucrari prealabile pentru a o aduce într-o stare în care acesta poate fi descompusa de bacterii. Aceasta prelucrare poate fi de natura mecanica, termica sau chimica.

Fermentare anaeroba

Procesul dint-o statie de biogaz este de natura preponderent anaeroba, conditionat de natura bacteriilor care transforma materia prima în mai multe etape, pâna se ajung la biogaz. Preponderent din cauza ca, desulfurarea biogazului este facuta de bacterii aerobe, care cresc în cupola fermentatorului, fiind alimentate cu cantitati controlate de aer.
Procesul de fermentare anaeroba este cu atât mai stabil cu cât se asigura o *reteta de hranire* a bacteriilor cu o compozitie cât mai constanta.

Despre producerea biogazului

De la intrarea materiei prime în proces pâna la degajarea gazului aceasta trece prin 3 faze principale de transformare:
I. Hidroliza - descompunerea macromoleculara
II. Microaerobioza, din care face parte:
 • Acidogeneza
 • Acetogeneza
  II. Anaerobioza in care acizii sunt transformati de bacteriile metanogene în biogaz. Aceasta faza este cunoscuta sub denumirea de:
 • Metanogeneza
  În bazinele de fermentare aceste faze decurg simultan , bacteriile fiind dependente de un echilibru de dezvoltare, fiecare consumând produsele rezultate în ordinea etapelor. Pentru o functionare corecta a procesului este necesar a asigura conditii optime de convietuire între aceste bacterii. Cel mai important este pH-ul, care daca este prea ridicat sau prea scazut, produce o inhibare a activitatii unui grup de bacterii ceea ce duce la asa numitul *Crash* al procesului. De regula pH-ul variaza între 6,80 si 8,20 unitati. Deasemenea de o importanta deosebita este o temperatura constanta în proces. La procesul de tip mezofil se lucreaza cu temperaturi între 32°C si 42°C, iar în domeniul termofil între 50°C si 58°C. În aceste intervale de temperatura traiesc diferite neamuri de bacterii. Daca in domeniul mezofil o variatie de temperatura de plus/minus 2°C fata de temperatura de lucru este acceptata, în domeniul termofil o asemenea variatie înseamna o reducere substantiala a productiei de biogaz.
  Activitatea metanogena în domeniul mezofil se petrece pe o banda mult mai larga decât în domeniul termofil.
 • Specificari ale *procesului Lüthe*

 • procesul *Luethe* este de natura *umeda cu trecere continua*, ceea ce inseamna ca se lucreaza cu un procent de substanta uscata în alimentare, sub 10%. Calculatorul instalatiei dozeaza în proces, la ore prestabilite o cantitate de materie prima, conform retetei depuse în memoria lui. Aceasta dozare are loc fara interventia operatorului de serviciu, sarcina acestuia fiind de a alimenta la timp dozatoarele. În functie de dotarea instalatiei, ori creste nivelul de digestat curgand în cadere libera în fermentatorul / postfermentatorul sau depozitul de fertilizant urmator, sau acesta este transferat printr-o pompa centrala fiind în prealabil încalzit.
 • biogazul degajat se ridica în cupola, acumulându-se în sacul de gaz aflat în interiorul acesteia. În interiorul sacului de gaz are loc o desulfurare biologica, care este efectuata de bacterii care consuma sulful din gaz. Pe traseul pâna la motorul cogeneratorului, biogazul este uscat ajungând astfel la o calitate acceptata de motorul cu ardere interna
 • în modulul de cogenerare, energia primara (biogazul), este transformat de motorul cu ardere interna în energie mecanica, cu ajutorul careia este angrenat un generator electric. Acesta produce energia electrica, iar din racirea motorului si a gazelor de esapare provine energia termica.
 • în modulul de management al fertilizantului (digestatului), acesta este colectat pentru a fi administrat pe terenurile agricole, sau în functia de dotare a instalatiei este prelucrat în continuare, obtinându-se fertilizant solid pentru însacuit (sau dupa macerare pamânt de flori), fertilizant lichid si apa de la o calitate de NTPA 001/2005 pâna la apa potabila.
 • prin procesul de fermentare este consumata o mare parte a materiei organice, materia anorganica continuta de materia prima, trecând nedeteriorata prin proces. Spre deosebire de (de exemplu) dejectiile nefermentate, în acest îngrasamânt (digestat) substantele anorganice nu mai sunt legate de partea organica, astfel încât asimilarea acesteia de catre plante este mult mai rapida. Datorita acestui efect, fertilizantul are un efect pozitiv asupra mediului, reducând poluarea apelor de suprafata si implicit a apei freatice.


 • Înapoi la pagina proces

  SC EcoApaSol SRL
  550317 Sibiu
  România
  0788 181997